Jan
10
to Jan 17

Course | Amsterdam

Two-part evening course about Joseph Roth at the Jewish Educational Centre CRESCAS in Amsterdam | The second night will take place on January 17 | In Dutch.

Het Europa van Joseph Roth: de Joodse identiteit en het tussenoorlogse Europa

Joseph Roth: schrijver, zelfbenoemd wereldburger, kosmopoliet en 'hotelpatriot' die het liefst onderweg was en de wereld om zich heen observeerde en beschreef. Roth was een Oost-Europese Jood uit een grensstadje in de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie die wenste te versmelten met de stadse culturen van Wenen en Parijs. Over zijn rol als schrijver zei hij: 'Ik teken het gezicht van deze tijd'. Ondanks zijn succes ontsnapte Roth niet - na 1933 - aan het lot van de politieke ballingschap. Hij overleed in 1939, een paar maanden voor het begin van de Tweede Wereldoorlog, aan de gevolgen van een delirium tremens in een armenhospitaal in Parijs.

Vandaag de dag worden Roths werken opnieuw vertaald en vinden zijn ideeën over de hele wereld weerklank. Wat kan Roth ons vertellen over het Europa van toen, dat steeds vaker wordt vergeleken met onze huidige samenleving? Welke rol speelde zijn Joodse identiteit in zijn biografie en zijn werk?

In dit tweeluik ligt de nadruk op Roths 'Joden op drift' (Juden auf Wanderschaft) uit 1927 en zijn werk over het 'tussenoorlogs Europa'.

Inschrijven verplicht. Meer informatie hier.

 

View Event →
Dec
6
4:15 PM16:15

Colloquium | Bern

“Jewish Railway Car Dwellers in Post-World War I Hungary: Citizenship and Uprootedness.”Research seminar about my book project Emigration from Paradise: Home, Fate, and Nation in Post-World War I Jewish Hungary.

Historical Institute of the University of Bern, Switzerland.
More information here.

View Event →